12-21-2025, 01:53
Cześć wszystkim! Właśnie przeanalizowałem najnowszy roczny rozkład jazdy pociągów i mam bardzo mieszane uczucia. Chciałbym poznać Waszą opinię o kilku kwestiach, które rzuciły mi się w oczy:
- Skrócenie czasów przejazdu: Czy na trasie Warszawa – Szczecin albo Kraków – Zakopane faktycznie odczuliście obiecywane przyspieszenie? Czy to tylko "papierowe" zyski, które znikają przy pierwszym lepszym opóźnieniu?
- Komunikacja zastępcza (ZKA): Na których liniach remonty najbardziej dają Wam się we znaki? Ostatnio w reportażu w TVP3 pokazywali absurdalne przesiadki, gdzie czas podróży wydłużył się dwukrotnie przez remont jednego wiaduktu.
- Siatka połączeń nocnych: Jak oceniacie ofertę pociągów IC i TLK w nocy? Brakuje mi sensownych połączeń typu "późny wieczór", żeby nie musieć koczować na dworcu do 3 rano.
- Aplikacje i wyszukiwarki: Czego używacie do sprawdzania połączeń? Klasyczny Portal Pasażera, Koleo, czy może jeszcze coś innego? Ostatnio oficjalne systemy PKP miały straszne lagowanie przy wprowadzaniu korekty.